woensdag 27 juni 2007

Party neuronen

Gekke Fissa's,
wat maakt ons feesten als wij doen, losgaan als we gaan?
Lichaamseigen stoffen die ons gevoelens, emoties verschaffen als wij die ervaren, ze zijn altijd aanwezig.

Euforie (van het Grieks ευφορία, euforia) is een extreem gevoel van vreugde.

Het gevoel van euforie komt met name voor wanneer een extreme prestatie verricht is. Na een marathon voelen mensen zich bijvoorbeeld extreem gelukkig, terwijl ze lichamelijk vaak totaal uitgeput zijn. Een van de factoren die bijdragen aan een gevoel van euforie, is de aanwezigheid van endorfinen (endogene morfinen) in het lichaam.

Bron: wikipedia


Deze stoffen (zoals endorfinen) werken in het lichaam als hormonen, ze stimuleren fysieke gevoelens om, wat mij lijkt, de hersens het gevoel te geven die ze verdienen.

De roesachtige toestand die kan ontstaan na een fysieke inspanning wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het vrijkomen van endorfine. Opium en heroïne werken op dezelfde receptoren in als endorfine.

Lijkt mij dat hierbij de hersens worden beloont voor lichamelijke inspanning.

Oorspronkelijk stamt dit volgens mij uit van jagende oormensen die moesten jagen voor hun eten en, na het vangen van een prooi, fysieke voldoening moesten bereiken.

Dit is dus wat wij ervaren als we een hevig potje hebben gevoetbald(en gewonnen), of na een potje goeie sex!

Tegenwoordig worden endorfische gevoelens bereikt door het lichaam te stimuleren deze stoffen aan te maken.
Denk hierbij aan party drugs als MDMA.

MDMA bevordert de afgifte van serotonine, serotonine is een neurotransmitter die is betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.
Daarnaast bevordert het de afgifte van dopamine, dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
Het is een genotmiddel met als belangrijkste effect de geestverruimende werking. Na inname treden achtereenvolgens op desoriëntatie, tintelend gevoel, een gevoel van verbondenheid, een zich open stellen voor emoties en tenslotte euforie.

Drugs en medicatie(Ritalin) vertragen de recycling van dopamine, waardoor een overstimulatie van de dopamine ontstaat,

Het fascineert me telkens maar weer hoe stoffen in je lichaam je het gevoel geven dat je vrolijk, verdrietig, geil of verliefd bent.
Zit liefde 'm dan in een stofje in mijn lichaam?

Onderzoekers hebben bewezen dat het stofje in je lichaam, dat liefde veroorzaakt, in het begin in overvloed aanwezig, maar na ongeveer 3 jaar simpelweg op is.
Wat zorgt dan voor een 25 jarig jubileum?

In de oertijd zorgde deze stof waarschijnlijk voor het koppelen van twee mensen. De verliefdheid leidde tot sex, de sex leidde tot nakomelingen, de nakomlingen leidde tot het overleven van het ras.


Eerlijk gezegd voelt het een beetje machteloos als sociaal contact en sexuele aantrekkingskracht afhankelijk is van stofjes in je lichaam.
Toch heeft dit systeem de mens gebracht tot waar het nu is, en ik vermaak me kostelijk. Zo lang mijn stofjes me bij blijven hoor je mij niet klagen.

5 opmerkingen:

Reageren zul je, hondsvot!